visszahóditás.com

Miért nehéz egy tartós párkapcsolat létrehozása és fenntartása?

Sokan közülünk már elvált szülők gyermekei, én szerencsésnek mondhatom magam, mert szüleim tartós kapcsolatban éltek, egy 'hagyományos' házasságban, tradícionális szereposztás mellett. Ugyanakkor kölcsönös tisztelet és szeretet jellemezte a kapcsolatukat, és mindkét fél arra törekedett, hogy lehetőleg levegyen a másik válláról, ahelyett, hogy rátenne.

Az elmúlt 20 évben viszont azt láttam, hogy akkora változások következtek be, hogy egy ilyen típusú, tartós kapcsolat létrehozása egyre ritkábban sikerül. Ennek okait, nehezítő tényezőit a következőkben látom:

- A több néha kevesebb. Mindenki a legjobb párt akarja magának, ez természetes. Az utazás, szabad költözés, városiasodás kitágítja a megismerhető emberek körét. Széles körből nehezebb kiválasztani a legjobbat, mindig akad valaki aki jobb, szebb, tökéletesebb. Nehéz lehorgonyozni valaki mellett.

- Szex élvezetből. A mindenki számára elérhető fogamzásgátlási módszerek segítségével pusztán élvezetből is szexelhetnek az emberek, gyerekáldás nélkül. A jó szex szerepe fontosabb mint valaha, alapvető elvárásként fogalmazódik meg egy kapcsolatban.

- A média sokszor torz, nem valós modelleket mutat. Azt sugallja, hogy ha egy párkapcsolat kifárad, akkor nem érdemes energiát fektetni a helyrehozásába, hanem egyszerûbb, és kisebb veszteséggel jár elválni, vagy párkereséssel próbálkozni.

- A média sokkal ingergazdagabb, mint a való élet. A filmekben, tévében megjelenő sok sikeres, ügyes, szexi nőhöz és jóképû férfihez képest párunk és párkapcsolatunk unalmasnak, ingerszegénynek tûnhet egy idő után.

- Az emberek egy jelentős része személyiségfejlődési zavarokkal küzd, nem képes tartósan kötődni. Ugyanakkor vágyik a szeretetre és az intimitásra. Ezt a vágyát szexszel szeretné kielégíteni, természetesen hiába, mert a szex és az intimitás nem ugyanaz. Mivel megfelelő önismerettel sem rendelkezik, sőt nem is törekszik erre, hajlamos másokat hibáztatni a saját maga elkövetett hibákért is, és az állandó hibáztatás tönkreteszi a kapcsolatait.

- Az udvarlás (részletes megismerés, az elején testi kapcsolat nélkül) szerepe háttérbe szorult, így olyan emberek próbálkoznak párkapcsolattal, összeköltözéssel, házassággal, akik nem illenek össze és/vagy nem képesek fontos kérdésekben kompromisszumokat kötni egymással, anélkül, hogy azt sérelemnek, presztízsveszteségnek könyvelnék el. Az összeillés kritériumairól részletesen írok a könyveimben.

- A szex, főleg ha jól mûködik (nem utolsósorban az agyban felszabaduló kötődéshormonok miatt) képes olyan embereket átmenetileg összetartani, akik az élet más területein nem illenek össze, és a szakítást is rendkívül fájdalmassá teszi. Itt is fontos a média szerepe, véleményem szerint túlhangsúlyozza a szexualitás fontosságát a párkapcsolat más dimenzióinak rovására.

- Nem közös cél a gyerek. Régen jól felfogott nemzeti érdek, és a házasságok alapvető célja volt a gyermekáldás. Ma sokszor úgy tûnik, hogy a párkapcsolatban saját és párunk boldogítása a végső cél, a gyerekvállalás háttérbe szorul. Nagyon sokszor anyagi okokkal indokolják a párok, miért nem vállalnak gyereket.

- Egyenjogúság. Nagyon sok férfinak nehéz megemészteni (főleg, ha ilyen családban nevelkedett) hogy nem ő a 'ház ura' és a párja nem az alárendeltje. És ez nem csupán jószándék kérdése, hanem ezek a minták nagyon mélyen gyökereznek a társadalomban. Az egyenjogúság másfajta konfliktuskezelési technikákat igényel, mint egy hierarchikus rendszer, nem elég adott esetben kiabálni vagy lekeverni egy pofont, hogy világos legyen, ki a "főnök".

- Távkapcsolatok és mobilitás. A modern közlekedési eszközök lehetővé teszik, hogy a pár egyik tagja más városban vagy akár országban dolgozzon, és időnként hazajárjon. A távolság és a távollét erőteljesen megterheli a kapcsolatokat.

- Általános életformaváltás a falusi nagycsaládtól (gazdasági egység) a városi kis lakásban élő családokig.

- Stressz, magasabb elvárások, feszültebb életritmus.

Mit tehetek, ha a kapcsolatom felbomlott?